Vertegenwoordiging bij dementie

Voor financiën.
Er zijn meerdere manieren mogelijk om dit regelen. Als eerste kunt u zorgen voor een en/of rekening met uw naaste zodat u bankzaken mag overnemen en wijzigingen mag door geven, bij een machtiging kunt u wel bankzaken regelen maar geen wijzigingen als bijvoorbeeld adreswijziging doorgeven.
Als meer bevoegdheden rondom financiën wilt vast te leggen, bijvoorbeeld verkoop van een huis, dan is een levenstestament bij de notaris een mogelijkheid. Dan kunnen wensen rondom vertegenwoordiging bij zorg en behandeling en wie u mag vertegenwoordigen ook worden vastgelegd.
Als uw naaste niet meer wilsbekwaam is op gebied van financiën mag de notaris uw naaste niet laten tekenen voor het levenstestament. Mocht er in zo'n geval niets geregeld zijn dan kan de kantonrechter een bewindvoerder aanstellen. Dit mag een familielid zijn of een onafhanklijke bewindvoerder.

Wat de beste manier is hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld als u in een koophuis woont dat bij opname verkocht zal moeten worden en iemand kan nog zelf beslissen wie hiervoor gemachtigd moet worden dan is een levenstestament een goede optie.
Woont u in een huurhuis, is er een familielid die uw financien mag doen bij de bank met een en/of rekening en zijn de andere familieleden het hiermee eens dan is een levenstestament of andere maatregel niet noodzakelijk maar kan wel, bijvoorbeeld een levens testament. 

Dementie.nl/geldzaken

Voor zorg en behandeling.
De vertegenwoordiging op dit gebied is vastgelegd in de wet. Als eerste is de (wettelijk vastgelegde) partner de vertegenwoordiger van degene met dementie. Als er geen partner is dan ouders of kinderen en vervolgens boers of zussen. Zijn er geen directe familie leden dan is het goed om vast te leggen wie de vertegenwoordiger is in een levenstestament. Ook kan er door de kantonrechter een mentor worden aangewezen.
Zorg dat uw naasten, die u moeten vertegenwoordigen weten wat uw wensen zijn rondom behandeling, zorg en levenseinde.

Dementie.nl/zorgbeslissingen